Investeren in werk en scholing
Verkiezingsprogramma

Investeren in werk en scholing

De PvdA wil een gezonde regionale arbeidsmarkt. Daarvoor is het nodig dat het onderwijs nog beter aansluit bij de vraag van werkgevers in de regio. Ook is van belang dat de ervaring van oudere werknemers optimaal wordt benut. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie bij het aannemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en stimuleert sociaal ondernemerschap.

Onderwijs is de basis

Een leerachterstand bij kinderen begint al jong. Goed onderwijs is belangrijk, evenals de strijd tegen laaggeletterdheid. Lezen en taalbeheersing zijn noodzakelijke vaardigheden om te participeren in de samenleving. Daarom willen we dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen op taalontwikkeling. Iedere school in Stein krijgt de mogelijkheid om het ‘bibliotheek op school’ programma op te zetten, waarin school en bibliotheek intensief samen werken om laaggeletterdheid te bestrijden en lezen te bevorderen.

Goed, succesvol, uitdagend en betekenisvol onderwijs betekent gelijke kansen voor iedereen met een positieve uitstraling naar de toekomst. Onderwijsachterstanden wegwerken, het verschil tussen arm/rijk nivelleren, voorkomen van en inspelen op problemen rond opvoeding en ontwikkeling en vooral een creatief, enthousiast en eigentijds aanbod vraagt om goede onderwijshuisvesting die dat mogelijk maakt. Dat betekent een grote investering die op termijn haar vruchten zal afwerpen.

Kindcentra

Al lange tijd is de planning van het onderwijs en met name die van de onderwijshuisvesting, een actueel thema in Stein. De Raad heeft voor de komende vijftien jaar het Integraal Huisvestingsplan vastgesteld. Omwille van de veranderende vorm en inhoud van het onderwijs gebaseerd op de vraag om meer toekomstgericht onderwijs, waarin de 21-eeuwse vaardigheden nadrukkelijk aan bod komen, blijft een nieuw eigentijds onderkomen in de kern Urmond een belangrijk thema. De gemeente Stein zou op termijn moeten beschikken over vijf kindcentra:  Urmond/Berg, Stein Centrum (3x) en Elsloo. Kindcentra voor kinderen vanaf 0 jaar. Kindcentra die primair ingevuld worden door de scholen, de kinderopvang, de voor- en naschoolse opvang met de aanvullende diensten zoals logopedie, ergonomie, Bureau Jeugdzorg en zo meer. Steeds meer maatschappelijke vragen rond opvoeding, educatie en zorg concentreren zich met name in  en rond Kindcentra. Centra waar ook de Steinse verenigingen een plek in kunnen vinden i.s.m. de scholen. Zo kan er naast het bestaande aanbod ook meer dan voldoende aandacht worden besteed aan sport, spel, muziek ect. Door een juiste balans en inrichting van de centra  betekent dit ook dat er voldoende ruimte is voor de professionals om hun werk goed en deskundig in te vullen ten behoeve van onze jeugdige inwoners.

Afstemming Onderwijs en Arbeidsmarkt

Een goede afstemming tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs is van groot belang. De PvdA is voorstander van ‘werkend leren’, aan de hand van leermeesters die al langer een beroep uitoefenen en de taal spreken die aansluit bij de belevingswereld van de leerling of student. De PvdA wil het onderwijs uitdagen om innovatieve ideeën te ontwikkelen door ideeën financieel te belonen als er een concreet resultaat is geboekt in de vorm een betaalde baan.

Het heeft geen zin om jongeren op te leiden voor een beroep waar geen vraag naar is, of vaardigheden aan te leren waar werkgevers geen behoefte meer aan hebben. Daarom stimuleren we dat in Stein voor meer vakgebieden een MBO-5 (Associate Degree) kwalificatie behaald kan worden. Samen met ondernemers willen we onderzoeken welke opleidingen meerwaarde bieden.

Met betrekking tot de voorziening voor voortgezet onderwijs in Stein moeten we zorg dragen voor het behoud van het huidige kwalitatief hoogwaardige aanbod en versplintering tegengaan. Dit alles in een gepaste leeromgeving (gebouw).

Ervaring benutten en overdragen

De arbeidsmarkt is overspannen. In de horeca, zorg, onderwijs, kinderopvang, installatiebedrijf, detailhandel etc. staat men te springen om personeel dat niet te vinden is. Tegelijkertijd is er een ‘onbenut arbeidspotentieel’ (= mensen die willen en kunnen werken maar de kans niet krijgen). De tragiek is dat instanties niet weten wie ze zijn en wat ze kunnen. Het is schrijnend dat de ervaring en expertise van oudere werknemers te weinig gebruikt worden. Hun kennis is van onschatbare waarde voor het bedrijfsleven. Helaas staan velen van hen aan de kant. Oudere werknemers kunnen een belangrijke rol vervullen in het begeleiden van jongeren en in het overdragen van kennis en vakmanschap. De gemeente kan hierbij een bemiddelende rol vervullen voor bedrijven in de regio.

Geen werkloze jongeren

Geen enkele jongere zou langer dan een paar weken werkloos thuis mogen zitten. Er zijn stevige maatregelen nodig om de werkloosheid onder de Steinse jongeren terug te dringen. Wij willen actief meewerken aan de uitvoering van een actieplan. Als partner van het onderwijs, UWV, het bedrijfsleven en andere betrokken partijen. De strijd tegen jeugdwerkloosheid is een prioriteit van de PvdA.

Participatie

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. De PvdA wil fors investeren om het bedrijfsleven mogelijkheden te bieden om werkgelegenheid te creëren voor bijstandsgerechtigden, jong gehandicapten (o.a. Wajong) en statushouders. De mogelijkheden die de Participatiewet biedt voor maatwerk moeten veel beter worden benut. Maar de budgetten staan onder druk. Het budget om mensen aan het werk te krijgen is nog maar € 1.500,- per bijstandsgerechtigde. Dit was tien jaar geleden nog € 5.000,-. De Participatiewet is meer een ‘uitkeringswet’ dan een ‘re-integratiewet’ geworden.

In regionaal verband moeten de gemeenten met het UWV en het onderwijs investeren in matching, begeleiding en gerichte scholing. De extra begeleiding en investering zal er niet meteen toe leiden dat mensen die jaren op de bank gezeten hebben, meespelen in de hoofdklasse. Maar er is zoveel te doen! En daarbij, mensen met werk zijn gezonder, actiever en een grotere stimulans voor hun kinderen. De kosten gaan voor de baat uit!

De voorbeeldfunctie van de gemeente

De PvdA vindt dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.

Wij willen de mogelijkheden versoepelen voor de vestiging van sociale ondernemingen. Bedrijven waarbij minimaal 75% van de arbeidskrachten bestaat uit mensen met een kwetsbare positie, zoals mensen uit de Wajong, kunnen gunstige voorwaarden krijgen om zich in Stein te vestigen.

Daarnaast willen we dat de gemeente zich maximaal inzet voor het aantrekken van bedrijven die naast een winstdoelstelling ook stevige sociale doelstellingen nastreven. We willen budgetten van de Participatiewet inzetten als stimulans voor ondernemers om bijstandsgerechtigden in dienst te nemen. En dan het liefst niet via re-integratiebureaus, maar rechtstreeks. Ondernemingen en andere organisaties met concrete ideeën om kwetsbare mensen aan de slag te helpen, kunnen op ons rekenen in de vorm van een (financiële) bijdrage voor het ingediende plan van aanpak.

Eerlijke kansen voor iedereen

Jongeren met een migratieachtergrond hebben het in de huidige arbeidsmarkt extra zwaar. Ook bij een goede startkwalificatie hebben zij minder kans op werk. De PvdA wil deze achterstand wegwerken. Bijvoorbeeld door experimenten te starten met anoniem solliciteren. Hierbij geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld.

Werkverdringing voorkomen

Normaal werk hoort normaal betaald te worden. De gemeente moet dit als stelregel hanteren bij elke aanbesteding waar ze bij betrokken is. Iedereen heeft recht op een normaal minimumloon van tenminste 14 euro per uur. De schoonmakers en de catering komen weer in vaste dienst en krijgen hiermee weer normale arbeidsvoorwaarden. Ook hoort de gemeente niet mee te werken aan het inzetten van vrijwilligers waar regulier personeel noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij zalencentra. Werkverdringing dient op deze manier voorkomen te worden.

De detailhandel als motor

Samen met de ondernemers in de detailhandel willen we de werkgelegenheid stimuleren. Het versoepelen van regelgeving kan daarbij helpen. Net zoals het investeren in de mogelijkheden binnen de gemeente. Koopzondagen en het gratis parkeren helpen hierbij. Evenementen in de centra’s moeten meerwaarde voor winkeliers hebben. De gemeente ondersteunt hen daarbij.

Onze speerpunten

Deel dit