Een woning voor iedereen
Verkiezingsprogramma

Een woning voor iedereen

Iedereen heeft het recht op een fijn en betaalbaar huis. Helaas staat dit recht onder druk want er heerst grote woningnood. In ons plan voor Stein willen we voorkomen dat starters, gescheiden ouders en senioren concurrenten van elkaar zijn. In Stein moet iedereen een prettige woonplek kunnen vinden.

Meer sociale huur en betaalbare koopwoningen

Ook in Stein is sprake van een ongekende wooncrisis. Voor starters is het nagenoeg onmogelijk om een betaalbare woning te vinden. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn tot meer dan tien jaar opgelopen. Betaalbare koopwoningen zijn slechts mondjesmaat voorradig. En terwijl woningcorporaties met kunst- en vliegwerk hun woonvoorraad op peil proberen te houden, gaan speculerende vastgoedinvesteerders en daardoor sterk stijgende huizenprijzen er met de winst vandoor. Door de stijgende energierekening wordt dit probleem alleen maar groter.
Onze idealen van een dak boven je hoofd, genoeg ruimte om in te leven en betaalbare woonlasten zijn daardoor voor velen niet meer haalbaar. Sterker nog, de landelijke politiek erkent dat inmiddels mede door inzet van de PvdA in de Tweede Kamer. Maar, met bouwen alleen komt het einde aan deze wooncrisis niet in zicht. De (woning)markt is in de afgelopen decennia onvoldoende beteugeld. Maximaal rendement voor een kleine groep vastgoedondernemers, beleggers en projectontwikkelaars staat boven het algemeen belang van voldoende betaalbare en fatsoenlijke woningen voor iedereen. Zolang we dat niet veranderen, zal het tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen alleen maar toenemen.
Hierbij mag de gemeente niet langer aan de zijlijn staan. Alleen als we de regie terugpakken en de volkshuisvesting in ere herstellen, kunnen we ervoor zorgen dat er in Stein over 5 jaar voldoende betaalbare woningen zijn gebouwd. We moeten niet alleen bouwen maar ook zorgen dat de woningbehoefte past bij de vraag. Zo willen we het makkelijker maken om huizen aan te passen, bijvoorbeeld om woningen levensloopbestendig te maken, een aanbouw voor mantelzorg te realiseren of een woning te splitsen. Ook willen we doorstroming stimuleren door het voor ouderen makkelijker te maken om naar een appartement te gaan, door het opzetten van een verhuisregeling. Het realiseren van tijdelijke woningen helpt om het probleem te verlichten, terwijl we ondertussen ook inzetten op de bouw van reguliere woningen.
Met actief grondbeleid stimuleren we de bouw van betaalbare huur- en koopwoningen en voorkomen we dat grond in handen valt van speculerende beleggers en projectontwikkelaars. We leggen in de prestatieafspraken met woningcorporaties vast hoeveel sociale huurwoningen er de komende jaren gebouwd gaan worden én hoeveel er maximaal verkocht mogen worden. Wat ons betreft zijn dit er zo min mogelijk. Hiermee voorkomen we dat er meer sociale huurwoningen verkocht worden dan gebouwd. Om speculatie met woningen te voorkomen voeren we bij nieuwbouwwoningen in Stein eveneens een zelfbewoningsplicht in. Hiermee voorkomen we dat koopwoningen worden verhuurd of met maximale winst worden doorverkocht.

Een ‘gedeelde’ gemeente

We willen voorkomen dat door gebrek aan betaalbare woningen geen plaats meer is voor inwoners met een lager of midden inkomen. We willen wijken met een goede mix in de verschillende prijsklassen, maar ook in de verhouding huur- en koopwoningen. In wijken waar één groep woningen de boventoon voert, of dat nu goedkope of dure woningen zijn, proberen we de balans te herstellen.
Een fijne en leefbare buurt
De buurt is de plek waar we leven, elkaar ontmoeten, ons prettig voelen en onszelf kunnen ontwikkelen. Voor de één is dat wat makkelijker dan voor de ander. Daarom moet het welzijnswerk voor de mensen die het wat moeilijker hebben op peil worden gebracht. Samen met inwoners, scholen, maatschappelijke en zorgorganisaties gaan we de problemen te lijf. We zoeken naar oplossingen die het beste zijn voor inwoners én de buurt, zodat de sociale cohesie in de wijk overeind blijft. In de prestatieafspraken met de woningcorporaties maken we afspraken over de vergroening van de tuinen van hun (sociale) huurwoningen.
Collectieve en andere woonvormen
De PvdA wil voor collectieve en andere woonvormen een volwaardige plek in het woningbouwprogramma van de gemeente Stein. Woonconcepten zoals kleinschalige en inclusieve gemeenschappen waarin jong en oud meer naar elkaar kunnen omzien, waar nabuurschap voorop staat. Deze woonvormen verhogen de sociale cohesie, het gevoel van veiligheid en verminderen de eenzaamheid. Door ‘nabuurschap’ kan het beroep op de Wmo verminderen. Daarbij willen wij ruimte bieden aan duurzame woonvormen zoals klimaatadaptief, circulair, energieneutraal en gasloos.

Een Knarrenhof zorgt voor de doorstroming

Door het sluiten van woon- en zorgcentra ontstond een gat in de woonvoorziening voor ouderen. Dit veroorzaakt verminderde doorstroming op de woningmarkt, waardoor er voor starters minder woningen beschikbaar komen. Daarom wil de PvdA op verschillende plekken in de gemeente ‘Knarrenhofjes’ en levensloopbestendige woningen realiseren, het liefst in elke kern.
Zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen met veel privacy en tegelijkertijd profiteren van de voordelen van samen wonen. Dat is in een notendop het principe van een Knarrenhof. Een Knarrenhof is een collectief-particulier initiatief waardoor de ontwikkelkosten laag zijn. Zo blijven deze woningen betaalbaar. In dit concept zijn een gezamenlijk tuin en een ‘Hofhuis’ opgenomen voor gezamenlijk activiteiten. Met een ‘Hofhuis’ zorgen we voor ontmoetingsplekken om eenzaamheid te bestrijden en zorgvoorzieningen voor organiseren van passende zorg. Deze ‘Hofhuizen’ realiseren we samen met zorgverzekeraars en woningbouwcorporaties.

Tiny Houses voor iedere doelgroep

Tiny Houses verlagen de ecologische voetafdruk en de maandelijkse kosten. ‘Tiny Living’ is voor iedereen. Voor starters, een- en tweepersoonshuishoudens maar ook voor volledige gezinnen en ouderen. Door de uiteenlopende ontwerpen van Tiny Houses kan een Tiny House voor iedere doelgroep geschikt gemaakt worden.

Verduurzaming van woningen

Om de klimaatdoelstellingen te halen moeten we woningen verduurzamen. Isoleren is hierin het meest belangrijk. Hierdoor nemen energiegebruik en CO2-uitstoot af en krijgen bewoners een lagere energierekening.
Bij het verduurzamen van bestaande woningen is het belangrijk om een realistische kosten-baten analyse te maken. Negentiende -eeuwse arbeidswoningen isoleren is verstandig en haalbaar, maar nul op de meter in zulke woningen realiseren is dat niet.

Voorkomen energiearmoede

De stijgende gasprijzen hakken er extra hard in bij huishoudens met lagere inkomens. Zij wonen veelal in slecht geïsoleerde woningen en hebben daarmee te kampen met hoge energiekosten. In Stein leven 578 huishoudens in ‘energiearmoede’ (5%). Zij hebben een energierekening die te hoog is voor hun inkomen. Naast de technische aspecten van de energietransitie moet, wat de PvdA betreft, het voorkomen en tegengaan van energiearmoede centraal staan in de energietransitie.
Om energiearmoede tegen te gaan heeft het Rijk, via het gemeentefonds, 150 miljoen beschikbaar gesteld. Om zeker te zijn dat deze gelden terecht komen bij de mensen die het ‘t hardst nodig hebben, heeft de PvdA Stein via een motie gepleit voor een “Duurzaamheidsfonds voor mensen met een smalle beurs”, zodat iedereen kan meedoen aan de energietransitie. Het college van B&W heeft toegezegd om hiervoor voor april 2022 met een uitvoeringsplan te komen.
Daarnaast heeft 25 tot 30% van de huiseigenaren – in Stein per saldo tussen de 2.100 en 2.500 huiseigenaren- een woning met een lage energiekwaliteit en onvoldoende financiële slagkracht om de woning te isoleren. TNO spreekt ook hier van energiearmoede. De PvdA wilt dat de gemeente via het fonds deze huiseigenaren ondersteunt bij de financiering van de isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Terugbetaling kan via de besparing op de energielasten. Zo zorgen we ervoor, dat iedereen mee kan doen en niet alleen inwoners met een hoger inkomen. Samen met de corporaties zorgen we ervoor dat inwoners niet lijden onder de stijgende energieprijzen.

Onze speerpunten

Deel dit