Duurzaam Stein
Verkiezingsprogramma

Duurzaam Stein

De komende jaren zetten we fors in op energie neutrale wijken, benutten van duurzame energie en veel minder afval per inwoner. Zo kunnen we een mooie en leefbare planeet doorgeven aan onze kinderen. Dat lukt als we het samen doen. Duurzame oplossingen zijn geen statussymbool voor de rijken. Ze zijn ook toegankelijk voor mensen met een lager inkomen.

Eerst isoleren, dan van het gas af

Om in 2050 ‘klimaatneutraal’ te zijn, is in het Klimaatakkoord afgesproken dat woningen verduurzaamd moeten worden en wijken fossielvrij gemaakt moeten worden. Samen met o.a. woningcorporaties, netbeheerders, buurtorganisaties en de Stichting Dubbel Duurzaam stelt de gemeente per wijk een concreet plan op. Vanaf stap één worden bewoners betrokken bij de besluitvorming over de energietransitie van hun wijk. Het heeft de voorkeur van de PvdA dat de gemeente met de corporaties eerst werk maakt van isolatie van sociale huurwoningen. Daar valt nog veel te winnen. Dat is beter dan direct te starten met hele wijken van het gas af te halen.

Met ‘Het Groene Net’ heeft Stein er belang bij dat de prijzen voor warmte via warmtenetten  losgekoppeld worden van de gasprijzen. Dit zal in 2022 worden geregeld in de Warmtewet 2.0. De gemeente dient dit proces nauwgezet te volgen. Indien nodig voert het College van B&W een stevige lobby bij het Rijk.

In de wijken wordt gezorgd voor een goed dekkend netwerk van laadpalen, zodat elke inwoner die dat wil toegang heeft tot een laadpaal en inwoners uitgedaagd worden tot elektrisch rijden. De ontwikkelingen op het gebied van waterstof worden nauwlettend gevolgd om t.z.t bedrijven en inwoners ook hiermee te kunnen faciliteren.

Het onderwijs betrekken bij onze toekomst

De gemeente betrekt jongeren van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs bij het energie- en klimaatbeleid. Onder meer met ontwerplessen voor de ‘Wijk van de Toekomst’. Hierbij gaan bestuurders en leerlingen samenwerken. Een ander initiatief zijn de ‘greendeals’, waarmee de lokale overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties afspraken maken over gemeenschappelijke doelen en processen.

Leefbare leefomgeving

Stein ligt prachtig tussen bos en water. Maar de PvdA wil dat er ook in elke wijk voldoende groen is. Dit biedt niet alleen meer speelgelegenheid maar zorgt ook voor een prettige leefomgeving en een gezond leefklimaat. Het Steinse project ‘Klimaatboom zoekt tuin’ is een mooie eerste stap. Samen met inwoners willen we meer doen om wijken en tuinen te vergroenen. Dat kan door tegels te verwijderen en extra groen aan te planten. Hiervoor is een eigen wijkbudget beschikbaar. Samen met bewoners willen we kijken hoe bestaande wijken minder rond de auto worden vormgegeven en meer als leefomgeving.

Onze speerpunten 

Deel dit