Omzien naar iedereen
De PvdA streeft naar een Stein waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich veilig voelt. Een samenleving waar onderlinge verbindingen zijn tussen inwoners en iedereen mee kan doen. Want in Stein telt iedereen mee! Niemand hoeft onder de armoedegrens te leven. De zorg is goed geregeld en beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft. Zorg en welzijn horen dichtbij de mensen georganiseerd te zijn. Kleinschalig en met de zorgverlener aan zet. Er is zo minder administratie nodig en zorg wordt weer echt zorg. Inclusie en met name sociale inclusie verdient extra aandacht. Mensen die te kampen hebben met een beperking kunnen op veel onbegrip stuiten op het moment dat zij proberen deel te nemen aan de samenleving. Dat geldt vooral voor hen van wie de beperking niet (onmiddellijk) duidelijk zichtbaar of merkbaar is. Door de onzichtbaarheid van de beperking is het vaak lastig in te schatten welke hulp passend is. Dit kan ertoe leiden dat mensen niet de hulp en ondersteuning vragen en krijgen die nodig is om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Maar ook de eenzaamheid die tijdens de coronapandemie sterk is toegenomen onder zowel ouderen als jongeren verdient extra aandacht.Onze speerpunten
Geen kind in armoede: Niemand hoeft in Stein onder de armoedegrens te leven. In Stein lopen zo’n 1000 huishoudens risico op armoede. De PvdA wil dat alle kinderen, ook uit arme gezinnen, altijd kunnen mee doen. In Stein groeit 1 op de 5 kinderen op in armoede. Dat betekent dat er in Stein kinderen zijn die zonder ontbijt naar school gaan, hun verjaardag niet kunnen vieren en geen sport of muziekles hebben. De PvdA wil ervoor zorgen dat dit wordt opgelost. Ieder kind in Stein moet mee doen.
Eerst mensen, dan regels: In Stein moeten 336 huishoudens rondkomen van een bijstandsuitkering. In de bijstand moeten mensen vaak door ‘onmogelijke hoepeltjes springen’. Zelfs een gekregen tas met boodschappen kan al leiden tot een boete. Dat moet anders. Een foutje hoeft niet direct leiden tot een boete. Mensen in de sociale zekerheid horen met meer vertrouwen benaderd te worden in plaats van met wantrouwen. De bijstand is een vangnet, geen wurgcontract. Iedereen heeft immers recht op basisbehoeften.
Een onafhankelijke ombudsman: De toeslagenaffaire heeft laten zien dat het soms onmogelijk is om in te gaan tegen het systeem, ook al heb je gelijk. Elke gemeente heeft een onafhankelijke organisatie nodig, om mensen te helpen die verzuipen in het systeem of waar je terecht kunt met klachten. Een onafhankelijke (gemeentelijke) ombudsman helpt deze mensen.
Goede zorg in Stein: Door te bezuinigen op de tarieven van zorgmedewerkers, verdwijnen praktijkondersteuners uit Stein. Dit leidt tot verschraling in bijvoorbeeld de jeugdzorg en de Wmo. Stein moet regionale zorgaanbieders ondersteunen, waarbij kwaliteit voorop staat.
Lees verder in ons verkiezingsprogramma